Såromläggning

Vi var på medical center idag igen. Det var inte lika mycket att göra idag men vi fick iallafall vara med på två stycken såromläggningar. 
Den första var en pojke som hade skadat sin fot i skolan. sjuksköterskan gjorde då inte så mycket mer än att tvätta renat, ta på bakteriedödande och lägga om med bomull och tejp. Vi frågade om det var okej att vi tog några kort underiden hon la om såret men då kollade hon lite argt och frågande på oss och sa "nej det här är ju inte rätt så det kan ni ju inte ta kort på" "Man måste ju ha ett underlägg så att inte blodet rinner ner på träpallen där pojkens fot ligger" Det kändes verkligen som att hon tyckte att vi själva borde ha fattat att hon gjorde fel och att vi inte kunde ta kort på det men vi tänkte ju att det var så dom gjorde här. 
När nästa patient kom som skulle lägga om ett sår sa hon till oss att vi kunde vara med och också ta kort. Hon la då först en svart sopsäck över pallen innan hon ställde på en rondskål, pijang, sax, bomull, bakteriedödande och sprit. Vi vet inte riktigt vad som hade hänt med mannen men han hade ett stort öppet sår mitt på leden på tummen. när han kom hade han bara lindat en lite tygbit runt såret. Tummen var väldigt svullen och det såg väldigt äckligt ut. Sjuksköterskan började med att tvätta såret men tog sedan fram ett rakblad och började karva i tummen och trycka ut varet som fanns innuti. Plötsligt blev Emma assistent och fick hämta bomullstussar och hälla på mer sprit. Även detta såret las sedan om med bomull, kompresser och tejp och mannen fick även en tunn linda som skulle hålla armen uppe runt halsen.Allt detta gjordes helt utan någon form av smärtlindring och när patienten gick fick han ett recept på panodil och antibiotika. Han hade verkligen jätte ont under hela tiden och vi tyckte så synd om honom. Vi ville fråga om dom inte använder smärtlindring men det kändes som att sjuksköterskan skulle ta det som stötande.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Kontakta oss på vår mail [email protected]

RSS 2.0